Nagłówek artykułów

O nas

O obiekcie

Na zdjęciu makieta nowego Domu Kultury wykonana z drewna przez projektantów. Nowa siedziba SDK nie jest typowym domem kultury. To niepowtarzalny, stylizowany na wiejskie siedlisko zespół obiektów zaprojektowanych przez połączone siły pracowni WWAA i 137kilo (obecnie 307 kilo). Inwestycja zrealizowana przez Miasto Stołeczne Warszawę, Dzielnicę Mokotów chwalona jest za funkcjonalność, proekologiczne ukierunkowanie, połączenie nowoczesnej architektury z tradycją i umiejętne nawiązanie do dawnych funkcji tego terenu. Zabudowania SDK położone w parku znajdującym się przy Potoku Służewskim to ekologiczna enklawa na obrzeżu osiedla Służew nad Dolinką. Na terenie domu kultury zlokalizowano zagrodę dla kóz, edukacyjny ogródek warzywny i elektrownię wiatrową jako alternatywne źródło energii. Projekt bazuje na założeniu, że architektura domu kultury ma ogromne znaczenie edukacyjne, kształtujące świadomość, m.in. estetyczną i ekologiczną. Architektura obiektu z założenia jest powściągliwa i przyjazna, a dominującymi materiałami są drewno, szkło i metal. Przeszklone w całości ściany obiektów, skierowane z jednej strony na park, z drugiej na ulicę Bacha, pozwalają spacerującym wokół SDK obserwować jednocześnie prowadzone tu zajęcia oraz zieleń służewskiego parku. W Służewskim Domu Kultury mieszczą się jeszcze: sala widowiskowo-kinowa z widownią na 173 osób, galeria, pracownie: multimedialna, plastyczna, taneczna, fotograficzna i klub literacki z dostępem do bezprzewodowego internetu. Nowa siedziba przy ul. Bacha 15, dzięki niepowtarzalnej architekturze oraz programowi kulturalno-ekologicznemu ma szansę stać się najciekawszym w okolicy ośrodkiem kultury.

A co o projekcie mogą powiedzieć jego autorzy.

 

Na zdjęciu sala taneczna SDK widziana od strony przebieralni. Na zdjęciu wnętrze saloniku literackiego SDK. Widoczne charakterystyczne, kolorowe krzesełka. Na zdjęciu pracownia plastyczna SDK. Na pierwszym planie stół oraz krzesełka. W tle półki, na których widać prace uczestników. Antresola dziecięca w budynku edukacyjnym. Widoczny kolorowy dywan oraz zabawki dla dzieci oraz stoły i krzesełka. Na zdjęciu pracownia multimedialna. Na pierwszym planie biurka z komputerami. W tle wejście do pracowni. Pracownia multimedialna. Widoczne komputery ustawione na biurkach.Na zdjęciu pracownia foto. Widoczne oświetlenie studyjne, tło fotograficzne oraz inny sprzęt fotograficzny. Na zdjęciu salonik literacki widziany z zewnątrz. Zdjęcie wieczorową porą. Widoczne oświetlenie saloniku oraz fragment sali widowiskowej.Na zdjęciu budynek edukacyjny widziany z daleka. Obok elektrownia wiatrowa oraz ule dla pszczół. Zdjęcie wieczorową pora. Teren SDK. Widoczny chodnik prowadzący do saloniku literackiego. Zdjęcie wieczorową porą. Teren SDK. Na zdjęciu sztuczny, świecący biały niedźwiedź stojący przy amfiteatrze SDK. Na zdjęciu foyer SDK oraz Galeria przy Kozach. Na zdjęciu foyer SDK oraz Galeria przy Kozach. Widok z głównego wejścia

 

Obserwuj nas na portalu Instragram @sluzewskidomkultury