BRAK MIEJSC 24.09.2022 / sobota / g. 13-17 / wejściówka 20 zł / sala plastyczna (poziom-1) / wiek: 18+ / obowiązują zapisy / start zapisów 12 września Uczestnika zajęć obowiązuje "Regulamin uczestnictwa w zajęciach SDK" Zapisz się Szósta i jednocześnie - ostatnia w obecnym kształcie - odsłona Roślinności to zachęta do zagłębienia się w fascynujące i tajemnicze królestwo grzybów. Wspólnie odkryjemy sekrety chowające się pod widowiskowymi kapeluszami, sprawdzimy jak brzmi grzybnia i rozsmakujemy się w ogromnym bogactwie gatunków i odmian tych cudownych form życia. Wspólnie z Davidem Zaleskym przygotujemy ucztę składającą się z grzybów wyhodowanych przez nas na tę okazję, tych zebranych w jesiennych lasach, a także rzadszych okazów o pożytecznych właściwościach. Spróbujemy zarówno dań jak i napojów z udziałem grzybów, które potrafią leczniczo wpłynąć na pracę mózgu i układ nerwowy. Ruszymy w głąb grzybni śladami Anny Tsing, John’a Cage’a, Marí Sabiny, Paula Stametsa oraz wielu innych miłośniczek i miłośników mykologii. Spróbujemy się odnaleźć w obfitości, współzależności i bioróżnorodności tematów jakie przed nami się ujawnią. Posłuchamy muzycznego atlasu grzybów Vaclava Haleka oraz innych kompozycji będących hołdem dla tych istot. Zastanowimy się także nad królestwem grzybów oraz ich potencjałem w kontekście katastrofy klimatycznej i przyszłości (lub jej braku) naszego gatunku. Być może w grzybni oraz jej zawiłościach oczekuje nas więcej Gość: David Zalesky - zajmuje się scenografią użytkową i projektami site-specific ze szczególnym uwzględnieniem odbioru sensorycznego (wykorzystującego zmysły). Wielbiciel praktykowania idei, za którymi stoją słowa: Wanderlust, Churching, Slowlenss, Mindless. Ukończył studia na Akademii Teatralnej [DAMU] w Pradze – katedrę Scenografii Dramatycznej oraz Scenografii Alternatywnej ze specjalizacją Site Specific. Był stypendystą ENSAAMA-Olivier de Serres w Paryżu. Poza scenografią i designem zajmuje się projektowaniem o znaczeniu doświadczenia z wykorzystaniem percepcji zmysłów. W swojej działalności łączy wiele mediów z obszarów sztuk wizualnych.Jest współtwórcą i uczestnikiem licznych projektów oraz festiwali m.in.: Prague Biennale 2, Survival Wrocław, Łódź Design Festival, Gdynia Design Days, Wawa Design Festiwal, Festiwal ASVOFF, Prague Quadriennale, Festiwal Przemiany. Jego prace pokazywane były w instytucjach na całym świecie, min.: Tabloid Gallery w Tokio, Centre Pompidou w Paryżu, czy warszawskich: Centrum Nauk Kopernik, Narodowy Instytut Audiowizualny, Zachęta-Narodowa Galeria Sztuki. Obecnie jest kuratorem festiwalu Nowe Epifanie w Warszawie. Współpracował m.in. z Teatrem Współczesnym we Wrocławiu, Teatrem Polskim we Wrocławiu, Teatrem Dramatycznym w Wałbrzychu. Teatrem Dramatycznym w Białymstoku. Stypendysta Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Do eksperymentów zaprasza ?????? ??????????: osoba kreatywna, projektant doświadczeń, animator artystyczno-kulturalny, niezależny kurator i twórca interdyscyplinarnych projektów społecznych oraz ekologicznych. Fascynuje go praktykowanie utopii w działaniu, operowanie na styku różnych dziedzin, przekraczanie granic wyobraźni, a także inicjowanie twórczego fermentu w kuchni jak i poza nią. Współzałożyciel kolektywu Synergia, w ramach działalności, którego odbyło się kilkanaście transmedialnych wydarzeń we współpracy z różnymi instytucjami i organizacjami. Współdziałał z Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Fundacją Bęc Zmiana, Osiedlem Jazdów, Biennale Warszawa, Kuchnią Konfliktu, HER Docs Film Festival, Extinction Rebellion Polska, Wolskim Centrum Kultury, kwartalnikiem Przekrój i wieloma innymi inicjatywami. Niezmiennie głodny wiedzy i nowych doznań. Logo: Kaja KusztraFotografia: Mari Maeda i Yuji Oboshi ???́??????́?́ to cykl spotkań i kolektywnych doświadczeń w trakcie, których wspólnie odkryjemy nowe oblicza i potencjał drzemiący w kuchni wegańskiej. Będziemy doświadczać plonów zebranych prosto z ziemi, odkrywać smaki Doliny Służewieckiej i jej obfitość jadalnych roślin, a także wybierzemy się na kilka bliższych i dalszych wycieczek. Podczas warsztatów nie raz odwiedzimy Wspólny Ogrody w poszukiwaniu warzyw i ziół, a także skosztujemy świeżo zebranych warzyw i owoców z ekologicznych grządek. Zapraszamy do eksploracji nietypowych połączeń smaków, sezonowych plonów, różnych form ich obróbki i czułego przetwarzania, a także kolektywnego uczenia się jak poprzez roślinny pokarm, możemy dostarczyć sobie zarówno optymalnych wartości odżywczych, maksymalnej przyjemności i komfortu, a także najbardziej zrównoważonej ekologicznie diety. Zachęcamy do udziału zarówno osoby amatorskie i początkujące, wytrawne wegańskie znawczynie i znawców, a także wszelkie osoby chcące poszerzyć swoje roślinne horyzonty. Do kulinarnych eksperymentów zapraszaIgnacy HryniewiczOsoba kreatywna, projektant doświadczeń, animator artystyczno-kulturalny, niezależny kurator i twórca interdyscyplinarnych projektów społecznych oraz ekologicznych. Fascynuje go praktykowanie utopii w działaniu, operowanie na styku różnych dziedzin, przekraczanie granic wyobraźni, a także inicjowanie twórczego fermentu w kuchni jak i poza nią. Współzałożyciel kolektywu Synergia, w ramach działalności, którego odbyło się kilkanaście transmedialnych wydarzeń we współpracy z różnymi instytucjami i organizacjami. Współdziałał z Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Fundacją Bęc Zmiana, Osiedlem Jazdów, Biennale Warszawa, Kuchnią Konfliktu, HER Docs Film Festival, Extinction Rebellion Polska, Wolskim Centrum Kultury, kwartalnikiem Przekrój i wieloma innymi inicjatywami. Niezmiennie głodny wiedzy i nowych doznań.