Przejdź do treści (Skrót: Ctrl+Shift+5)

Nagłówek artykułów

Inne

Pokaz sztuki Chado – Drogi Herbaty / Chakai – spotkanie herbaciane

Status
Wpis archiwalny

W ramach  Międzynarodowy Dzień Pokoju 2023

21.09 / g. 17-18 

/ sala widowiskowa / wstęp wolny 
 

FB fanpageGREY

 


Chado czyli Droga Herbaty, zwana także chanoyu czyli wrzątek na herbatę, to sztuka spotkań wokół czarki herbaty matcha, która intensywnie rozwinęła się w Japonii i praktykowana jest do dziś.

Przybyła do Japonii razem z buddyzmem, jako procedura przygotowania herbaty dla mnichów, a następnie rozprzestrzeniła się także poza klasztorami, stopniowo zyskując swoją dzisiejszą formę.
Nazywana bywa kwintesencją japońskiej kultury, gdyż łączy w sobie elementy japońskiej architektury, ceramiki, kaligrafii, kuchni, układania kwiatów, a także sztuki podejmowania gości (omotenashi).

Spotkania herbaciane czyli chakai, odbywają się w myśl zasady ichigo ichie, czyli jedno takie spotkanie jeden raz w życiu, w atmosferze harmonii, wzajemnego szacunku, spokoju i czystości. Aby osiągnąć tę atmosferę konieczna jest odpowiednia etykieta, której latami uczą się zarówno gospodarze, jak i goście.

Herbata i sztuka herbacianych spotkań zajmuje ważne miejsce w japońskiej kulturze. Podczas pokazu członkowie warszawskiego Stowarzyszenia Drogi Herbaty Urasenke Shunshinkai Tankokai opowiedzą o różnorodności i bogactwie, trudach i fascynacji herbacianego życia, historii i filozofii liczącej 500 lat.

Będziemy mogli podziwiać oprawę i etykietę charakterystyczną dla tych spotkań. Poćwiczymy postawę, ukłony, nauczymy się słownictwa a także, jak z gracją przyjąć czarkę herbaty. Poznamy etykietę nauczaną w rodzie Ura Senke od ponad 400 lat. Zostaniemy podjęci niewielkim słodkim poczęstunkiem i oczywiście czarką herbaty.

Spotkanie poprowadzą członkowie Stowarzyszenia Drogi Herbaty Urasenke Tankokai Sunshinkai. Słowo sunshin, które występuje w ich nazwie oznacza: odrobinę serca, troszeczkę woli. Wystarczy nieduży wysiłek, by postawić krok na drodze, a droga może zaprowadzić daleko, więcej na http://www.urasenke.pl/

Urszula Sou Mach-Bryson, jako pierwszej Polce nadano jej herbaciane imię i została obdarzona certyfikatem potwierdzającym jej status nauczyciela szkoły Urasenke. Jest wykładowcą w Katedrze Japonistyki UW. Uczennica sensei Michiru Sugimoto, nauczycielki herbaty w tradycji Urasenke, Aaron Bryson


Herbata BELKA